projecten

Blije Boer

GAJK

Blije Boer is een initiatief van GAJK, OAJK en LTO Noord regio Oost. Wij zijn blije boeren die de mooie momenten uit het agrarische leven willen delen.

Achtergrond

LTO Noord, GAJK en OAJK willen boer en burger verbinden. Agrarische ondernemers merken steeds vaker dat de samenleving niet meer weet waar hun voedsel vandaan komt. Er ontstaan veel misverstanden en daardoor worden er keuzes gemaakt door burgers en politiek die voor een agrarisch ondernemer onbegrijpelijk en onlogisch zijn. Daarom is het belangrijk dat agrarische ondernemers het juiste verhaal over voedsel vertellen, boeren moeten meer uit leggen waar ze mee bezig zijn. Burgers kunnen zich meer verdiepen in het verhaal achter het voedsel en het leven van de boer. Om dit doel te bereiken hebben we een gezamenlijke communicatiekalender gemaakt gericht op het verbinden van boer en burger. In de kalender worden bepaalde momenten in de agrarische sector benut en er wordt ook aangesloten bij evenementen en/of feestdagen.

Doel en middelen

De doelstelling voor GAJK, OAJK en LTO Noord met dit project is boer en burger beter verbinden, met hulp van social media. De communicatiekanalen die we hiervoor willen gebruiken zijn: Facebook, Twitter, websites, Instagram, etc. We starten met Facebook en de websites van GAJK, OAJK en LTO Noord, regio Oost.

Activiteiten

In het afgelopen jaar hebben we verschillende acties opgezet:

  • Rozen voor Yvon Jaspers op Valentijnsdag; om Yvon te bedanken voor haar inzet en haar liefde voor de boeren.
  • Actie met aanbevelingsbrieven voor een minister van voedsel en landschap om zo meer boerenverstand in de Tweede Kamer te krijgen. Deze brieven zijn aangeboden aan de toenmalige informateur Edith Schippers.
  • De lancering van de workshop ‘Boer knuffelen’ op social media op 1 april om op een ludieke manier aandacht te vragen voor onze boeren en tuinders.
  • Cadeaupapier om iemand te bedanken en tegelijk de agrarische sector te promoten. In veel regio’s geven kinderen van de basisschool hun meester of juf aan het einde van het schooljaar een cadeautje als dank voor alles wat ze het afgelopen schooljaar geleerd hebben. Het papier draagt ook uit dat alles wat de kinderen geleerd hebben niet alleen te danken is aan de leerkracht, maar ook aan de goede voeding die ze gekregen hebben.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over de werkgroep Blije Boer? Of wilt u meedenken in de werkgroep? Neem dan gerust contact op met Alida Hoolsema via ahoolsema@ltonoord.nl of 06 – 55 46 94 82.

Werkgroep leden
Suzanne Ruesink (GAJK), Alexandra Feddema (GAJK), Nicole Hofman (OAJK), Karin Harink (OAJK), Heleen Lansink (de Melktapperij), Inge Vleemingh (De Goedgevulde Spaarvarkens), Wessel van Olst (LTO Noord), Gea Lenselink (LTO Noord), Alida Hoolsema (LTO Noord).