nieuws

Update bestuursvoorzitter: De toekomst van PJG

We hebben als PJG een bijzonder half jaar gehad. Waar we aan de ene kant merken dat we steeds beter contact krijgen met onze Jong Gelre afdelingen, merken we dat de schoen steeds meer begint te wringen aan de kant van onze maatschappelijke bezigheden.

“Maatschappelijke bezigheden?” hoor ik je denken. Ja, PJG is al een heel aantal jaar partner van de Leefbaarheidsalliantie van Provincie Gelderland. Dat betekent dat wij, met behulp van Stichting Stimuland, projecten die de leefbaarheid van Gelderland verbeteren uitvoeren. Een heel mooi en nobel doel, maar iets wat ook veel tijd kost. Zoveel tijd dat het voor ons als bestuurders moeilijk was om ons er écht mee bezig te houden, terwijl we officieel wel bestuurlijk verantwoordelijk zijn voor dat wat in naam van PJG uitgevoerd wordt. Dit is iets wat ik als voorzitter lastig vond. Zeker met het oog op een nieuwe periode van 4 jaar die eraan zit te komen voor de Leefbaarheidsalliantie begon ik te twijfelen of het voor PJG wel zo verstandig is om erbij te blijven.

We hebben dit eerst intern in een aantal sessies met het dagelijks bestuur en de betrokkenen van Stimuland besproken om de gevolgen van verschillende opties in kaart te brengen. Tijdens de ALV bij IJsboerderij de Steenoven hebben we het ook met jullie (onze leden) besproken. Het was fijn om daar de bevestiging te krijgen dat ook jullie inzagen waarom wij twijfels hadden bij de Leefbaarheidsalliantie en dat we met jullie de knoop hebben kunnen doorhakken om na 2024 niet opnieuw deel te nemen aan de Leefbaarheidsalliantie.

Dit besluit lost echter nog niet al onze problemen op. Tom en ik willen beide na de afronding van deze laatste periode afzwaaien van onze bestuurstaken. Dat bestuurders ooit een keer stoppen is iets wat altijd gebeurt en ook daarom zijn we al 2 jaar bezig meer het zoeken van nieuwe bestuurders. Dit wilde echter maar niet echt lukken. Een probleem wat jullie vast niet onbekend is. Inmiddels zijn we in contact met twee personen die een keer mee willen vergaderen. Maar of zij op zelfde voet als altijd door willen blijven gaan is nog de vraag. Ik zie namelijk dat er van de 12 provincies nog maar 3 een provinciale afdeling hebben ( PJG is 1 van die 3).

Is PJG in de benen houden als vereniging met bestuur nog wel houdbaar? Een vraagstuk waar we ons de komende maanden mee bezig gaan houden. Mochten we als PJG gaan stoppen, dan gebeurt dat niet zomaar. Jullie hebben als leden daar namelijk ook wat over te zeggen. Mocht het zo ver komen, dan organiseren we aan het eind van het jaar een extra ALV om ook over dit vraagstuk samen met jullie de knoop door te hakken.