nieuws

Update bestuursvoorzitter Sandra Wilgenhof: Ken je kwaliteiten

Ken je kwaliteiten – Update van bestuursvoorzitter Sandra Wilgenhof

Ik vind het persoonlijk ontzettend belangrijk dat iemand weet waar hij of zij goed in is. Deze kwaliteiten kun je op verschillende manieren ontdekken. Je kan bijvoorbeeld ontdekken dat je goed kan koken, omdat je complimenten krijgt over je kookkunsten. Toch zie ik dat veel jongeren hun eigen kwaliteiten niet zien of onderkennen. Dat merkte ik ook tijdens de eerste Young Leaders training die ik gaf. Young Leader is een programma waarin wij als PJG-jongeren helpen met het zien én inzetten van hun kwaliteiten. Aan het begin van de training wisten veel deelnemers niet zo goed wat ze moesten antwoorden op de vraag; wat is een kwaliteit van jou?

Om de jongeren te helpen met het ontdekken van hun kwaliteiten hebben we ze in groepsverband een lijst met opdrachten gegeven. Daarop stonden de gekste dingen zoals: maak een boodschappenlijstje voor een drie gangen diner voor 10 personen, zoek de snelste route naar het centraal station in Bangladesh, doe 40 squats en maak een zelfportret. Nou hoor ik je al denken, wat heeft dit met kwaliteiten te maken. Nou dat leg ik je uit. Iemand die sportief als kwaliteit heeft, zal beginnen met de squats. Iemand die zorgzaam is, zal waarschijnlijk het boodschappenlijstje gaan maken. Iemand die goed kan plannen en/of uitzoeken zal de snelste weg naar Bangladesh zoeken. En iemand die creatief is, zal waarschijnlijk een zelfportret gaan maken. Zo zie je maar dat je je kwaliteiten soms in de gekste dingen kan vinden.

Uitdaging voor jou; zoek iets wat je graag doet en vind daar een kwaliteit van jezelf in. Wat een heleboel kwaliteiten, die heb je zeker! Alleen nog even uitvinden hoe je ze gaat noemen 😉

Groetjes, Sandra Wilgenhof – Voorzitter Plattelandsjongeren Gelderland

Het voorbeeld hierboven komt uit een Young Leaders training vanuit Jong en Meer. Lilian van Plattelandsjongeren Gelderland geeft namens die vereniging Young Leaders trainingen. Inmiddels zijn er al 20 jongeren door PJG getraind en komt er nog voor circa 25 jongeren een training aan. Deelnemers aan de trainingen zijn bestuurders van Jong Gelre afdelingen, studenten van Groene Lyceum Doetinchem en het Almende college Silvolde.