nieuws

Grote zorgen jonge Gelderse boeren na piekbelastertabel: ‘Blijven met weinig over’

De vereniging voor Gelderse jonge boeren (GAJK) maakt zich zorgen nadat 60 procent van de piekbelasters in Gelderland blijkt te zitten. ‘Bepaal samen de doelen, maar behoud ondernemersruimte voor jonge Gelderse boeren’, was dan ook de boodschap van het Gelders Agrarisch Jongeren Kontakt tijdens de laatste Statenvergadering over het VLGG (programma Vitaal Landelijke Gebied Gelderland).

Kersverse voorzitter van het GAJK Michiel Woestenenk (tevens jonge boer op een melkveebedrijf in Laren (GD)) begon zijn betoog tijdens de Statenvergadering met de zorg over minder jonge boeren in Gelderland. „De groep die wij vertegenwoordigen wordt steeds kleiner door alle onzekerheid, en wet- en regelgeving die op ons afkomt. Dit baat ons grote zorgen voor de toekomst van de landbouw in Gelderland. De jonge hardwerkende boer die graag door wil met zijn of haar passie, zorgt dat er gezond en kwalitatief goed voedsel te verkrijgen is, ook voor de volgende generaties.”

De vereniging vindt dan ook dat voor dit probleem extra aandacht zou moeten komen binnen het VLGG. Daarbij zouden realistisch doelen met behoud van ondernemersvrijheid en een toekomstbestendig verdienmodel de uitgangspunten moeten zijn. Woestenenk: „Wij zijn erg blij dat we in Gelderland met alle landbouwpartijen een goed gesprek kunnen voeren en voelen ons ook zeker gehoord door de provincie. Alleen samen kunnen we de vraagstukken oplossen. Laten we vooral op die voet doorgaan.”

Focus op provincie

Het is volgens het GAJK extra belangrijk om nu als jonge boer betrokken te zijn bij de ontwikkelingen in de provincie. Het Landbouwakkoord dat perspectief zou moeten bieden voor jonge boeren is namelijk geklapt toen LTO en later ook het NAJK (de overkoepelende vereniging achter het GAJK) stopte met de gesprekken.

Woestenenk: „We hebben het getroffen met de nieuwe bestuurders in Gelderland. Wat ons betreft gaan we nu veel focus leggen op de provincie. De lijntjes zijn kort en we hebben het gevoel dat Gelderland goed in de wedstrijd zit met de nieuwe Landbouwgedeputeerde.” Harold Zoet, voorzitter van LTO Noord regio Oost werd eerder deze maand door de BBB voorgedragen als nieuwe Landbouwgedeputeerde. „We hopen binnenkort al in gesprek te gaan met Zoet om het over de toekomst van de jonge boer in Gelderland te hebben.”

Meepraten

Het GAJK merkt dat er fanatieke jonge boeren in Gelderland zitten die door willen en weten wat voor hen nodig is om ook in de toekomst door te kunnen. „Dankzij mijn bestuurswerk kan ik direct aan Statenleden en provinciebestuurders vertellen welke maatregelen ik wel en niet kan nemen op ons melkveebedrijf. Het is belangrijk dat bestuurders van jonge boeren horen wat werkbaar is. Die verhalen van echte jonge boeren blijven hangen”, benadrukt Woestenenk.

Vandaar dat het GAJK andere jonge boeren van harte uitnodigt om mee te helpen aan hun doel om de stem van jonge boeren uit Gelderland te laten horen. „Op het moment hebben we voornamelijk bestuursleden uit de melkveehouderij in de Achterhoek. Maar ook op bijvoorbeeld de Veluwe of in de intensieve veehouderij spelen zaken die we aan de orde moeten brengen. En wie kan dat nou beter dan een jonge boer die in dat gebied zit en ook daadwerkelijk te maken heeft met bepaalde problematiek. Ook voor onze klankbordgroepen zijn we op zoek naar jonge boeren die zich willen inzetten voor hun toekomst.”

Jonge Gelderse boeren die zich op provinciaal niveau willen inzetten kunnen zich melden bij GAJK via info@gajk.nl. De organisatie lanceerde onlangs ook een nieuwe website.