Column van GAJK bestuurder Elles te Winkel – Leijdekkers

Column van GAJK bestuurder Elles te Winkel – Leijdekkers
17 januari 2022 babke
Goede voornemens..
Een nieuw jaar, nieuwe kansen en natuurlijk de tijd voor goede voornemens! Handjes omhoog voor degenen die dit jaar wederom minder chips gaan eten, vaker een rondje gaan hardlopen en meer gaan genieten van de kleine dingen in het leven. Van de meeste goede voornemens komt gek genoeg niets terecht.
Eén regenbui en ‘ik begin volgende week wel met hardlopen’. En als dat kalf wederom niet wil drinken, is het toch verrekte lastig om van dat lieve schattige snuitje te genieten.
Toch wil ik je uitdagen om mijn goede voornemen een keer te proberen. Ik heb namelijk al een aantal jaren het voornemen om nieuwe dingen uit te proberen. Gewoon, iets wat je normaal gesproken niet doet, al probeer je een bonenburger (grapje natuurlijk).
Zo dacht ik afgelopen jaar ineens dat ik iets wilde betekenen voor jonge boeren. En tadaa, één belletje later en hier zit ik dan!
Ik weet zeker dat iedereen wel een wild idee heeft wat al een paar jaar achterin je hoofd speelt. Als het er op neer komt, hebben we toch altijd dat stemmetje wat zegt “nah, beter van niet”, “wat als het fout gaat”, “wat moeten m’n ouders wel niet denken”. Zeker herkenbaar. Toen ik eenmaal het belletje had gemaakt, dacht ik opeens ‘maar wat nu als niemand me serieus neemt’. Tja, die kans bestaat, maar dan heb ik het in ieder geval geprobeerd. Better to try and fail than never to try at all!
Daarbovenop hebben we ook nog eens Corona die afgelopen twee jaar flink wat roet in het eten heeft gegooid. Desalniettemin zijn er altijd mogelijkheden om toch eens iets nieuws uit te proberen. Weet je bijvoorbeeld al hoe je later je bedrijf wil gaan runnen? Nu we toch in deze situatie zitten, waarbij verre reizen of ‘meer festivalletjes bezoeken’ niet echt een optie zijn, is dit misschien wel hét moment om hier over na te denken.
Misschien heb je wel eens nagedacht over verbreding op het erf, maar steigeren je ouders al bij het idee. Ikzelf kan bijvoorbeeld nogal zenuwachtig worden als ik nadenk over ‘mijn’ toekomst op de boerderij. Ik heb altijd gezegd dat ik géén boerin wil worden, maar als ik merk hoeveel plezier ik heb tussen de koeien, is het dan wel zo eerlijk naar mezelf toe? Maar wat is mijn bijdrage dan op de boerderij?
Gelukkig bestaat het GAJK! Voor aankomend jaar hebben we genoeg ideeën om je bij deze vraagstukken te helpen. Momenteel is het nog wat te vroeg om hier meer over te vertellen, maar hou de GAJK socials zeker in de gaten!
Conclusie: Zeg eens wat vaker JA tegen jezelf en je zult versteld staan wat er allemaal op je pad kom!
Elles te Winkel – Leijdekkers