De Plattelands Jongeren Gelderland (PJG) willen dat jongeren in Gelderland kunnen blijven

De Plattelands Jongeren Gelderland (PJG) willen dat jongeren in Gelderland kunnen blijven
22 maart 2021 babke

Ben jij verknocht aan jouw geboorteplaats? Dan is de kans groot dat je hier graag een woning zou willen kopen. De vraag is of dit voor Gelderse jongeren nog wel mogelijk is.

De Nederlandse huizenprijs is volgens de Woningmarktmonitor in 2020 gestegen naar bijna drieënhalve ton. Veel jongeren kunnen dit niet betalen. De huizen met een vraagprijs binnen hun budget worden bovendien vaak voor een veel hoger bedrag verkocht. Want niet alleen de prijzen stijgen, de gekte van de woningmarkt in de Randstad breidt zich uit naar de rest van Nederland. En vooral Gelderland is in trek volgens Omroep Gelderland.

Dankzij de overwaarde van hun huis in de Randstad hebben de westerlingen relatief veel te besteden. Voor de oorspronkelijke bewoners is het lastig om hier tegenop te boksen. In drie jaar tijd is volgens het AD het aantal verhuizingen vanuit de Randstad naar Overijssel en Gelderland met 40 procent toegenomen. De verwachting is volgens RIGO Research en Advies dat dit de komende jaren blijft toenemen.

Nederland kende nooit eerder een krappere bestaande koopwoningmarkt dan nu. In 2015 konden mensen gemiddeld genomen uit 10 huizen kiezen. Nu staat dat gemiddelde op 1,9 huizen.

Volgens de Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM) zijn de vooruitzichten voor 2021 niet optimistisch. Nieuwbouwspecialisten zijn negatief over het nieuwbouwaanbod op korte termijn, schrijft de vereniging volgens de Gelderlander.

Voor jonge mensen wordt het dus steeds moeilijker om een eerste huis te kopen. De provincie Gelderland heeft 80 miljoen euro vrijgemaakt voor een ‘actieplan wonen’. Zo wil de provincie gemeentes helpen om leegstaande gebouwen te transformeren tot woonruimte. Hierbij richt de provincie zich ook expliciet op flexibele woningen voor jongeren.

Wij, Plattelands Jongeren Gelderland (PJG) maken ons sterk voor leefbaar Gelders platteland. Dit betekent volgens ons dat jongeren hier kunnen blijven wonen, omdat ze het willen. Hier zullen we ons samen met de provincie Gelderland hard voor maken. Help jij ons mee?

Hoe zit dit dan in Gelderland?

Ook in Gelderland worden huizen steeds duurder en schaarser.

In Arnhem zijn de Gelderse huizenprijzen het hardst gestegen. Huizen zijn hier 17,4 procent duurder dan een jaar geleden. In de omgeving van Doetinchem is de stijging het laagst, maar deze stijging bedraagt alsnog 9 procent.

De verkoopprijs van de gemiddelde verkochte woning steeg, volgens de NVM, in het vierde kwartaal van 2020 naar € 365.000. Dit is ten opzichte van 2019 een stijging van 11,6 procent.

Een jaar geleden werden er in Gelderland meer huizen verkocht dan nu. Dit zorgt voor nog meer krapte op de woningmarkt.

In Arnhem duurt het nu gemiddeld 22 dagen om een tussenwoning te verkopen. Het landelijk gemiddelde is 29 dagen.