Mobiele escaperoom toert langs Gelderse mbo-colleges

Mobiele escaperoom toert langs Gelderse mbo-colleges
1 maart 2019 babke

Bron: gelderland.nl

De vrachtwagen de ‘Gelderland Experience’ schudt heen en weer. Luid gejuich en een harde, schelle bel: leerlingen van ROC Trivor hebben de code gekraakt van de mobiele escaperoom en komen naar buiten. Het is gelukt! ‘Het is spannend, we moesten samenwerken en dat doen we niet elke dag’, reageren de leerlingen. ‘Leuk en leerzaam om te doen.’ Of ze op 20 maart 2019 gaan stemmen, dat weten ze nog niet. Maar ze gaan er wel over nadenken. En daarmee is het doel van de escaperoom bereikt: jongeren kennis laten maken met provincie Gelderland en de Provinciale Statenverkiezingen onder de aandacht brengen.

De ‘Gelderland Experience’ toert van 6 februari t/m 20 maart 2019 langs verschillende mbo-scholen in Gelderland. Ook na de verkiezingsperiode rijdt de escaperoom door de provincie.
In een programma van 1,5 uur moet een klas de wereld van de ondergang redden. Zo leren de studenten op een interactieve manier welke taken de overheid, en specifiek provincie Gelderland, uitvoert. Taken die de studenten onopgemerkt dagelijks in hun leven tegenkomen, zoals wegen, wifi, klimaat en openbaar vervoer. De puzzels zijn heel divers. Studenten moeten bijvoorbeeld bepaalde N-wegen op een kaart opzoeken en bij elkaar optellen om een code te verkrijgen. Of er groeit een code uit een plant, wanneer ze er water op pompen.

Actief betrokken
Zes leerlingen gaan de escapevrachtwagen in om het spel te spelen, de rest van de klas blijft achter in het lokaal en krijgt daar ‘de kist’. Het is essentieel dat de klas een aantal opdrachten met elkaar doet om de codes in de kist te ontrafelen, want zonder deze codes kunnen hun klasgenoten niet uit de vrachtwagen ontsnappen. De hele klas is dus actief betrokken bij het spel. Achteraf praten de studenten nog even na in de klas over hun ervaring met de escaperoom en wat ze hebben geleerd.
Ook krijgen ze meer informatie over de verkiezingen en over de stemwijzer voor jongeren in Gelderland: de young voice (binnenkort online beschikbaar). Zo kunnen ze goed overdenken op welke partij ze gaan stemmen.

Activiteiten voor jongeren
De Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart 2019 zijn voor ons aanleiding om te laten zien wat we zoal doen. Dit doen we onder meer op sociale media via #zowerktdeprovincie. De komende periode zijn er een aantal activiteiten speciaal gericht op jongeren en de verkiezingen:

  • jongerendebat op 13 maart 2019
  • verkiezingsfestivals op 20 maart 2019

Op 13 maart 2019 gaan jongeren in de Statenzaal van het Huis der Provincie in debat met lijsttrekkers en Statenleden van de politieke partijen die meedoen aan de verkiezingen. Tijdstip: van 16.00 – 18.00 uur. Op 20 maart 2019 worden op 4 mbo-scholen verkiezingsfestivals gehouden: op ROC Rivor in Tiel, RijnIJssel in Arnhem, ROC Nijmegen in Nijmegen en het Graafschap College in Doetinchem. De scholen staan die dag in het teken van de verkiezingen.

Meer informatie en aanmelden
Heeft u vragen of wilt u uw school aanmelden? Mail dan naar jonggelderlandkiest@gelderland.nl.