GAJK-dag on tour

GAJK-dag on tour
23 maart 2018 babke

Op vrijdag 16 maart organiseerde het Gelders Agrarisch Jongeren Kontakt haar jaarlijkse dag voor leden. De vijfde editie alweer, waarbij dit jaar met ruim 45 jongeren een bezoek is gebracht aan slachterij Westfort te IJsselstein. Westfort vervult een voortrekkersrol op de verduurzaming van de Nederlandse vleessector en loopt voorop als het gaat om het gebruik van (eigen) energie en transparantie in de sector. Er vinden bijna dagelijks rondleidingen plaats. “Door te laten zien krijg je begrip voor wat je doet”, is hierbij het credo; wat ook geldt voor veel van de GAJK-leden die thuis een eigen bedrijf hebben. Het was tevens erg interessant om te zien hoe dierenwelzijn geborgd wordt in deze slachterij, hoe bij de bouw ‘vanuit het varken gedacht is’. Voor veel jongeren was het de eerste keer in een slachterij.Goed om eens een kijkje “binnen de keten en in andermans keuken” te hebben! Na een goed gevulde lunch in Echteld is een bezoek gebracht aan melkveehouder Van Dee in IJzendoorn. Dit melkveebedrijf heeft een hoge gezondheidsstatus, waardoor antibioticagebruik wordt gereduceerd. Leerzaam om te horen hoe zij antibioticagebruik reduceren door de koeien niet meer droog te zetten. Al met al was het een nuttige en gezellige dag, met veel interactie!