Is jullie vereniging goed voorbereid op de nieuwe privacywet?

Is jullie vereniging goed voorbereid op de nieuwe privacywet?
9 februari 2018 babke


Vanaf 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing voor alle organisaties die gegevens van personen bewaren. Dus ook voor jullie vereniging!
Deze nieuwe verordening personen meer privacyrechten, maar organisaties en verenigingen meer verantwoordelijkheden. Een korte beschrijving van wat dit voor de vereniging betekent met een aantal handige links om je op weg te helpen.

Welke persoonsgegevens bewaren jullie en waarom?
Vrijwilligersorganisaties zijn verplicht te inventariseren welke gegevens ze vastleggen en op welke wijze. Jouw vereniging mag bijvoorbeeld geen gegevens verzamelen die niet van belang zijn voor de vereniging. Ook mogen de (persoons)gegevens die jouw vereniging bewaart niet langer bewaard worden dan nodig is. De regels van de nieuwe AVG gelden voor zowel het bewaren van gegevens in digitale mappen, als in de mappen op de boekenplank. Ook deze moeten veilig worden opgeborgen.

CC | BCC?
Denk bij het versturen van een e-mail ook aan privacy. Regelmatig komen e-mails voorbij waarbij de e-mail naar meerdere leden wordt doorgestuurd en waarbij de e-mailadressen in de CC (Carbon Copy) staan in plaats van in de BCC (Blind Carbon Copy). Het grote verschil tussen deze twee is dat in het geval van CC, alle ontvangers zien aan wie de e-mail is gestuurd. Typ je alle contacten echter in het BCC-veld dan ziet de ontvanger geen mailadres staan, vandaar de term ‘blinde kopie’.

Onderstaande links kunnen je op weg helpen om ervoor te zorgen dat jouw vereniging straks aan alle eisen voldoet en de privacy van de leden gewaarborgd is. Ga er mee aan de slag en breng de leden op de hoogte. Heb je na het lezen van de informatie nog vragen?
Mail of bel ons: info@pjgelderland.nl | 06 13 48 89 67 | www.pjgelderland.nl

https://nov.nl/netwerken/wet-en-regelgeving
https://nov.nl/netwerken/wet-en-regelgeving/dossier-algemene-verordening-gegevensbescherming
www.nov.nl/documenten/00000771.docx
https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/
https://rvo.regelhulpenvoorbedrijven.nl/avg/welkom