Bestuur GAJK

Renske Smids

Boerendochter, recruiter, vriendin van een pluimveehouder en liefhebster van de agrarische sector. Ik ben Renske Smids. Opgegroeid en woonachtig op het melkveebedrijf van mijn ouders in Duiven. Na mijn opleiding Bedrijfskunde Agribusiness aan de CAH in Dronten ben ik gaan werken als recruiter in de agri-, food- en veterinaire sector bij Nomilk2day Headhunters in Zwolle. Daar ga ik op zoek naar de perfecte kandidaten voor bedrijven in de agribusiness. Ik heb altijd al geholpen op het bedrijf en de boerderijcamping van mijn ouders. Boerentrots stroomt door mijn aderen. Het is belangrijk dat we onze boerentrots laten zien en delen, vind je niet? Want wat zijn we goed in wat we doen!

Iedereen die zich in de sector bevindt zal kunnen beamen dat het zijn van een agrarisch ondernemer geen baan is, maar een levensstijl. Er is passie voor nodig, vakmanschap en trots. De agrarische sector is een van de pronkstukken van Nederland en ik vind dat dit gedeeld moet worden. Dit is de reden dat ik mij heb aangesloten bij het GAJK bestuur. Ik wil mijn steentje bijdragen aan de positieve uitstraling van de sector. Daarnaast hebben jonge boeren de toekomst. Als bestuurder en belangenbehartiger heb je de kans om mee te denken en belangen kenbaar te maken op zowel provinciaal al landelijk gebied. Samen streven we naar een goede en stevige toekomst voor de sector!

Sjoerd Rombout

Mijn naam is Sjoerd Rombout, ik ben 25 jaar en woon in Wageningen. Van jongs af aan ben ik geïnteresseerd in de agrarische sector, zonder te zijn opgegroeid op een boerderij. Het enthousiasme voor de sector heeft ertoe geleid dat ik Tuinbouw en Akkerbouw ben gaan studeren aan de HAS Den Bosch. Momenteel volg ik de Master Plant Sciences aan de WUR. Naast mijn studie werk ik al geruime tijd op een akkerbouwbedrijf in Slijk-Ewijk. Op deze manier hoop ik een goede koppeling te kunnen maken tussen theorie en praktijk. Daarnaast wil ik mezelf internationaal oriënteren om te leren hoe op een andere manier een vergelijkbaar resultaat kan worden behaald.

Het spreekt mij ontzettend aan om samen met andere jonge agrariërs te sparren over onderwerpen waarin stappen voorwaarts gezet kunnen worden. Vanuit deze gedachte ben ik sinds begin 2017 actief in het GAJK bestuur. Mijn rol hierin richt zich met name op de akkerbouw. Daarnaast ben ik afgevaardigde van GAJK naar NAJK Akkerbouw, waar actuele discussies aan bod komen. Graag wil ik jonge Gelderse akkerbouwers meer betrekken bij deze discussies en van hen horen wat zij belangrijk vinden. Op deze manier hoop ik bij te dragen aan de vooruitgang van de gedreven agrarische sector.

Tjeerd van Buuren

Mijn naam is Tjeerd van Buuren, ik ben 27 jaar en woon in Oosterhout. Ik ben opgegroeid op een melkveebedrijf in de Betuwe. Al van jongs af aan ben ik erg geïnteresseerd in de agrarische sector. Het vormde voor mij dan ook een logische keuze om de MAS te volgen na de middelbare school. Tijdens een stage bij HB-KI en een dhz-KI cursus ben ik me gaan interesseren voor alles wat met vruchtbaarheid van koeien te maken heeft. Daardoor heb ik Van Buuren Veeservice opgericht en verzorg ik de bedrijfsbegeleiding bij veehouders. Daarnaast geef ik ook dhz-KI cursussen voor HB-KI, en win ik sperma van stieren op locatie. Om mezelf te ontwikkelen en om op te komen voor (jonge) veehouders kwam ik in aanraking met het GAJK. Het past goed bij mijn manier van denken: positief, objectief en agrarisch getint. Mijn doel binnen het GAJK is om de belangen te behartigen voor (jonge) veehouders. Omdat mijn hart in de agrarische sector ligt en er zeker toekomst is voor de ondernemende agrariër!

Alexandra Feddema

Mijn naam is Alexandra Feddema, 27 jaar en woonachtig in Zelhem. Al van jongs af aan heb ik interesse in de landbouw en een passie voor paarden en de paardensport. Mijn opleiding bedrijfskunde heb ik gevolgd op de CAH Dronten. Daar ben ik (heel cliché) mijn vriend tegengekomen. Hij is melkveehouder in Zelhem en dan is er natuurlijk geen andere optie dan verhuizen naar de mooie Achterhoek! We hebben een melkveebedrijf met 110 melkkoeien en 80 stuks jongvee. Ik ben werkzaam op de marketingafdeling bij CRV in Arnhem als Productmarketing Manager. Ik ben verantwoordelijk voor de marketing en communicatie van bepaalde informatieproducten van CRV waaronder het managementprogramma VeeManager. Naast mijn werk wil ik mij graag verder verbreden in de agrarische sector maar ook mezelf ontwikkelen, daarom zie ik een bestuursfunctie bij het GAJK als een kans. Belangen behartigen voor (jonge) veehouders, de maatschappij kennis overdragen van de sector maar ook mijn netwerk opbouwen, zie ik als mijn drie belangrijkste doelen om actief te zijn binnen het GAJK. Daarnaast vind ik het leuk om dingen te organiseren, ook daar kan ik bij het GAJK mijn bijdrage aan leveren. Ik ben verknocht geraakt aan de agrarische sector en vind dat iedereen in Nederland trots moet zijn op agrariërs!

Stefan Regelink

Mijn naam is Stefan Regelink, 26 jaar oud en woonachtig in Renkum. Ik ben opgegroeid op een melkveebedrijf in het Achterhoekse Toldijk. Daar is de interesse voor de agrarische sector ook al vroeg bij mij aangewakkerd. Van jongs af aan heb ik veel meegewerkt, ook naast mijn studie vond ik het heerlijk om in het weekend weer lekker tussen de koeien te zijn en om buiten op het land te kunnen werken. Vanwege deze interesse ben ik dan ook gaan studeren aan de CAH in Dronten en heb dit vervolgd met de master Dierwetenschappen in Wageningen. Momenteel werk ik als nutritionist bij AgruniekRijnvallei. Hier ben ik verantwoordelijk voor de samenstellingen van het voer en voor de ontwikkeling van nieuwe producten. Doordat ik werk voor een bedrijf dat midden in de agrarische sector staat, krijg ik er zelf ook veel mee van. Zaken die spelen bij de veehouder krijgen wij ook mee te maken. Juist die binding met de sector vind ik erg leuk aan mijn werk.  Ik ben bij het GAJK bestuur gegaan om me verder te verdiepen in de agrarische sector. De sector is erg groot en er spelen veel actualiteiten die invloed hebben op de sector. Als bestuurder en belangenbehartiger heb je de kans om mee te denken over deze actualiteiten en kun je je eigen wensen en ideeën het beste kenbaar maken. Grootste uitdaging vind ik om een positieve bijdrage te leveren aan de uitstraling van de sector. De Gelderse en Nederlandse agrarische sector is erg vooruitstrevend en heeft veel te bieden. De uitdaging is om dit ook buiten de sector uit te stralen. Ik hoop dat ik hier mijn steentje aan bij kan dragen, door mijn inzet bij het GAJK bestuur.

Suzanne Ruesink

Mijn naam is Suzanne Ruesink, 31 jaar en woon in Aalten. Vanaf 2009 zit ik met mijn ouders in maatschap, we hebben een melkveebedrijf met 150 koeien en een vleesvarkensbedrijf met 3333 vleesvarkens. Ook organiseer ik samen met mijn familie jaarlijks de Farm & Country Fair, om boer en burger dichter bij elkaar te brengen. In 2011 ben ik – na mijn bestuurswerk bij AJK Aalten-Winterswijk – gestart als bestuurder van het Gelders Agrarisch Jongeren Kontakt.

In 2016 ben ik gestart met mijn Nuffield Scholarship. Nuffield is een fonds dat agrariërs de kans biedt om een onderwerp te onderzoeken in het buitenland. Er zijn jaarlijks rond de tachtig internationale scholars, waaronder in 2016 vier Nederlandse. Je bent als scholar verplicht minimaal 6 weken naar het buitenland te gaan om je onderzoek uit te voeren. Mijn onderzoeksvraag is: Hoe kunnen we de kloof tussen boer en burger verkleinen?  Wereldwijd wordt er over onze agrarische koppositie in de wereld gepraat en er werd ook in veel landen gesproken over de Social licence to produce, oftewel hoe gaan we veel voedsel produceren op een manier die de omgeving begrijpt en ons daarin ook die ruimte gunt. Naast dat ik veel heb gereisd, zijn er ook veel collega-scholars naar Nederland gekomen. Allemaal met hun eigen studie onderwerp. Het mooie aan het hebben van een groot netwerk, is dat veel van deze scholars daar gebruik van hebben kunnen maken en dat er onwijs veel interessante bedrijfsbezoeken hebben plaats gevonden. Wanneer ik terugkijk op afgelopen anderhalf jaar en naar de sectoren; slechte opbrengstprijzen, vogelgriep, fosfaat dilemma’s, heerst er grote verdeeldheid onder agrariërs en verdeeldheid wereldwijd in de politiek. Het is absoluut geen makkelijk jaar geweest. Toch kijk ik graag vooruit en ondanks dat er nog een tijd onzekerheid zal blijven rondom fosfaat, zijn er ook kansen. Wereldwijd is een gigantisch fosfaat gebrek, onze kennis en kunde met betrekking tot de landbouw wordt wereldwijd gevraagd. Door sectoren te laten samenwerken en ons samen te verenigen kunnen we de kansen omzetten in acties en er zo allemaal profijt van hebben. Want een ding hebben we al heel lang allemaal gemeen en dragen we graag uit: trots op de landbouw.

Gert-Jan Eggink

Aangenaam! Mijn naam is Gert-Jan Eggink en ik ben woonachtig op de boerderij in Laren (gld). Hier ben ik geboren en opgegroeid, op het melkveebedrijf van mijn ouders. Van jongs af aan ben ik al besmet met het ‘virus’ dat de agrarische sector heet. Ik zit dan ook in maatschap met mijn ouders en ben ik voornemens om het bedrijf over enkele jaren over te nemen. Ondernemen op mijn eigen manier met oog voor mijn omgeving, dat is wat mij motiveert bij het runnen van ons melkveebedrijf.

Naast de boerderij ben ik ook werkzaam als veevoer specialist melkveehouderij bij ForFarmers. Waar ik ook kom, iedere boer(in) heeft een eigen verhaal en eigen visie op de sector. Ik geniet daar enorm van, maar zie daarin ook gelijk een uitdaging. Steeds vaker ligt de agrarische sector onder een maatschappelijk vergrootglas. Het is daarom extra belangrijk dat we blijven uitleggen wat we doen, hoe we dat doen, en waarom we dat doen. Willen wij als jonge ambitieuze boeren en tuinders een toekomst hebben in deze mooie sector dan zullen we daar voor moeten vechten. Daarom ben ik ingestapt bij het GAJK bestuur. Om boeren, hoe divers ook, met elkaar en met anderen te verbinden. En iedereen kan daaraan bijdrage op zijn of haar eigen manier. Of het nou plaatselijk, lokaal, provinciaal, nationaal of daarbuiten is, we moeten het met zijn allen waarmaken. Binnen het GAJK ga ik mijn steentje bijdragen om ons gezamenlijke doel te verwezenlijken.